söndag 23 mars 2014

Dystopi Vecka 11

Dystopi är en genre som kritiserar samhället. Den beskriver samhället och dess utveckling genom att använda negativa och skrämmande bilder av framtiden. Motsatsen utopi som betyder ett perfekt samhälle på alla sätt och vis. Man överdriver händelser och upplevelser för att de ska verka mer skrämmande. Man kan säga att dystopi beskriver sånt som man är rädd för inför framtiden. T ex hur tekniken kommer att påverka människan i framtiden och om vi t ex kommer att vara övervakade hela tiden av datorer och kameror osv.

Exempel på författare som skrivit dystopi är George Orwell som skrivit boken 1984.  Boken handlar om ett samhälle som styrs av diktatur där människor hela tiden övervakade och styrs med hjärnkontroll.

Ett annat exempel på dystopi är romanen Apornas Planet av Pierre Boulle. Romanen handlar en planet som styrs av apor och är samhällskritik för i slutet av filmen visar dig sig att apornas planet är jorden i framtiden. Historien är negativ och skrämmande och får en att tänka inför framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar